Jump to content
Sign in to follow this  
RonZ

IP camera does not work after 100m

Recommended Posts

I have a IP camera connected to 4 port POE switch that will work at 100m. At 100m I installed a POE extender for another 100m cable run and connected the POE switch and camera and it will not work. All cabling is CAT6 and test fine. Any ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I don't think it's the power that's the issue.  You are trying to run data over a 600' run.  Gigabit ethernet over cat6 has a max distance of 295' although we have a couple PTZ's at 325 that seem to work ok.  I agree with jeromephone.  Use another poe switch instead of an extender and you should be fine.

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minutes ago, clementsj said:

Gigabit ethernet over cat6 has a max distance of 295' although we have a couple PTZ's at 325 that seem to work ok.  I agree with jeromephone.  Use another poe switch instead of an extender and you should be fine.

1000BaseT, aka: "GigE," has a max length of 100 meters, or 328 feet.  Beyond that you've exceeded the 1000BaseT spec.  Nearly doubling it is guaranteed to fail.  Beyond 100m you need to create a new collision domain, which requires a switch or Ethernet repeater.

And power may be part of the issue.  The longer the run the greater the voltage drop.  Too much voltage drop for the load and there won't be enough to run the device.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×